Bine ați venit în această universitate, care ca orice universitate este nu-i așa, înainte de toate, un templu al cunoașterii.
Încep prin a spune că sunt onorat să vorbesc studenților de anul I și trebuie să recunosc că a fost puțin surprinzător pentru mine aceasta solicitare. Am înțeles că unii dintre profesori nu au putut fi prezenți și s-a ajuns la mine. Știți, m-am simțit ca la fotbal, la execuția penaltiurilor, ești rezervă și te trezești deodată că iți cere antrenorul să execuți un penalti la loviturile de departajare… E o responsabilitate mare pentru că de multe ori acolo se pierd sau se câștigă meciurile!
Mai anul trecut eram student la doctorat aici și acum trebuie să țin un discurs la inaugurarea cursurilor! Ca să vedeți cât de valabilă în cadrul acestei instituții este zicala, adaptată bineînțeles, că orice student poartă în raniță bastonul de profesor! Cu siguranță, mâine poimâine unii dintre voi vor fi aici în locul meu.
Mă gândeam inițial să vă vorbesc despre cursul pe care îl veți avea cu mine în anul I, semestrul 2: Organizare de evenimente. O parte dintre voi mă veți întâlni foarte curând și la seminariile cursului opțional Cultură română în context european, dar asta este altă poveste.
În loc să vă descriu în detaliu în ce constă cursul meu, lucru pe care îl voi face oricum la prima oră, m-am gândit ca să vă vorbesc puțin despre scopul mai general pe care îl am eu în privința cursurilor mele și în privința voastră, evident, făcând din când în când referiri și la cursul Organizare de evenimente.
Deci, întrebarea mai generală de la care m-am gândit să pornesc este “Care este rostul educației?” Mai specific, întrebarea ar fi „Care sunt obiectivele mele în privința cursului și ce capacități doresc eu ca voi să dezvoltați până la finalul cursului”?... Așa la modul general.
Ar putea părea că voi folosi cuvinte mari și, poate abstracte, însă ceea ce vă voi spune este în fond o declarație sinceră, este convingerea mea despre rolul educației în general, și despre care ar trebui să fie rolul meu dar și al vostru aici, în acest templu al cunoașterii, după cum am spus.
Deci, care este rolul educației? Dintre multiplele definiții, mie îmi place cea menționată de mai mulți gânditori care au considerat că educația este ceea ce rămâne după ce ai uitat tot ceea ce ai învățat!
Mărturisesc că preocuparea mea permanentă la curs și la seminarii este exact asta: cu ce veți rămâne voi după ce veți uita toate teoriile și schemele și modelele pe care vi le voi preda?! Pentru că le veți uita, chiar dacă tot la acestea vă veți întoarce când vă va fi mai greu. Și asta tot din proprie experiență vă spun. Și încerc în permanență să îi învăț pe studenți ceva mai mult, ceva care să dăinuie în mintea și comportamentul lor, ceva care să îi ajute în carieră și în viață. Acum, ce este acel ceva, este mai greu de explicat în timpul scurt pe care îl am acum la dispoziție. Voi încerca doar să dau un răspuns oarecum vag la această întrebare.
Ca preambul la răspunsul meu mă voi referi la cursul de organizare de evenimente și vă întreb: Care este cel mai important eveniment pe care îl organizați voi, zi de zi, aș spune? Deci este vorba chiar de viața voastră, dacă poate fi considerată un eveniment, și cred că poate.
În consecință, un curs de organizare de evenimente ar trebui, consider eu, să vă ajute să vă organizați și viața. Dacă acceptăm că există reguli și șabloane generale, universal valabile, și acceptăm această premisă (sau corolar) tocmai pentru că suntem într-o instituție academică, atunci măcar unele dintre regulile și deprinderile pe care le vom învăța la cursul meu ar trebui sa se aplice și în viață, nu-i așa?
Așa cum am spus deja, unul din scopurile cursului meu, de fapt al cursurilor mele, este că voi încerca să vă învăț ceva care să vă ajute nu doar în meseria pe care ați ales-o, ci să vă ajute și în viață: să vă ajute să vă organizați mai bine, să rezolvați mai ușor problemele cu care vă confruntați, și, de ce nu, să ajungeți să înțelegeți mai bine lumea și pe voi înșivă. Acest ultim deziderat fiind de altfel considerat de marele filosof Socrate imperativul suprem, însăși scopul vieții: “Cunoaște-te pe tine însuți!”
Să te cunoști pe tine însuți și să știi cum să îți trăiești viața! Este într-un fel sinonim cu organizarea unui eveniment, a supremului eveniment, nu-i așa?
Bun, dar cum să iți trăiești viața? Ce trebuie să faci pentru a putea spune că îți trăiești viața în mod autentic și că viața nu trece pe lângă tine ca și cum nu ai existat? Ce trebuie să faci pentru a nu-ți rata viața? În privința organizării evenimentelor, întrebarea sinonimă ar fi, ce trebuie să facem, în general vorbind, pentru a nu rata un eveniment?
M-am gândit că un gând al unuia dintre cei mai mari filosofi ai secolului XX, Wittgenstein, ne-ar putea ajuta în acest punct al argumentării. Aflat în prima linie a frontului, când colegi și prieteni de ai lui mureau lângă el, Wittgenstein avea această dilemă fundamentală. Fiți atenți ce scria în jurnalul său:
"Pot muri într-o oră, pot muri în două ore, pot muri într-o lună sau doar în câțiva ani. Nu știu și nu pot să fac nimic în această privință: așa e viața. Cum, însă, ar trebui să trăiesc astfel încât să fiu gata să mor în fiecare moment? Trăind întru frumos și bine, până în ultima clipă".
"Pot muri într-o oră, pot muri în două ore, pot muri într-o lună sau doar în câțiva ani. Nu știu și nu pot să fac nimic în această privință: așa e viața. Cum, însă, ar trebui să trăiesc astfel încât să fiu gata să mor în fiecare moment? Trăind întru frumos și bine, până în ultima clipă".
OK, știm cu toții din literatură, artă și filosofie că doar în momentele critice ale vieții începem practic să prețuim viața, începem să ne întrebăm cum trebuie să ne trăim viața… Și de multe ori acest lucru se întâmplă prea târziu, adică înaintea propriei noastre morți.
În acest sens amintesc studiu aplicat asupra unor subiecți care nu mai aveau mult de trăit: majoritatea covârșitoare a celor intervievați au mărturisit înainte de moarte că regretă că nu și-au trăit viața așa cum trebuie, adică nu au profitat de momentele de bucurie ale vieții pentru a fi fericiți! Când și-au dat seama că asta trebuiau să facă de-a lungul vieții, era din nefericire prea târziu pentru ei! Și regretau acest lucru!
Deci, prima sugestie ar fi: trăiți-vă viața, adică luați decizii, și bucurați-vă cât nu e prea târziu!
Ce legătura are asta cu organizarea de evenimente, vă întrebați? Păi are, doar am spus că viața e un eveniment și ce e valabil pentru un concept e valabil și pentru celălalt. Asta doresc să fie practic prima regulă care aș dori să o deprindeți în organizarea de evenimente: că trebuie să luați decizii. În general, de asta le este frică tuturor oamenilor, sau la aproape toți: să ia decizii. Și trebuie să învățați ca viitori manageri de evenimente că mai bine luați o decizie proastă decât niciuna… Acesta este un corolar al tezei anterioare.
Aici îmi aduc aminte de ce am citit în manualul ofițerului când am făcut armata: “Pe timp de război, ofițerul mai bine ia o decizie proastă decât nici o decizie!”
Bun, acum să revenim la întrebarea lui Wittgenstein, cum putem trăi binele și frumosul? Ei, asta este o întrebare!
În privința frumosului, una din variantele cele mai la îndemână, ca să zic așa, și cea mai populară între oamenii care manipulează într-un fel sau altul cuvântul, adică între intelectuali, este să trăiești arta. Și Wittgenstein se referă și el în jurnalul său la această soluție, printre altele. Despre trăirea frumosului voi încerca să vă explic câte ceva la seminariile la Cursul Cultura română în context european, care le încep săptămâna viitoare cu unii dintre voi. Veți vedea acolo despre ce este vorba.
Acum, cealaltă parte a întrebării, “cum să trăim binele?”, cred că aici este și mai greu de răspuns. Mărturisesc că eu m-am întors în mediul academic să predau studenților tocmai pentru că voi încerca și eu în măsura posibilităților mele să “trăiesc binele”. Și eu cred că pot trăi binele, făcându-i pe studenții mei mai buni. Și vreau ca la cursul meu de organizare de evenimente voi să deveniți mai buni! Mai buni manageri de evenimente, manageri de proiecte în general, manageri de viață!
Pentru că asta cred eu că lipsește României: manageri, un număr critic de manageri care să schimbe la modul real ceva în această țară. Și îi putem obține doar prin Educație. Convingerea mea este că România în general va progresa doar când vom avea un sistem performant de educație. Altfel vom fi mână ieftină de lucru pentru corporațiile străine, cum suntem acum!
După ce am încercat să fac revoluții (eu am fost așa mai revoluționar la viața mea), după ce am bătut lumea asta în lung și lat, am ajuns la concluzia că cel mai util lucru pe care pot să îl fac în acest moment este să vă învăț câte ceva pe voi, studenții acestei facultăți, adică să vă învăț că sunteți buni - și doar trebuie să vă fac conștienți de acest lucru, așa cum ne povățuia Dostoievski, pentru că oricum sunteți buni. Și apoi să faceți și voi bine mai departe, să faceți facultatea asta mai bună, să faceți țara și chiar lumea asta mai bună! Cam ambițios proiectul meu, așa-i?
Eu zic că primul pas pentru a înțelege ceva este să ascultați, să învățați. De fapt să învățați să învățați! Pentru că până la urmă ăsta e scopul nostru aici la facultate, să vă învățăm să învățați. Ascultați-i și pe cei care nu vă plac. Învățați să învățați de la fiecare cate ceva. Puteți învăța de la oricare profesor de aici câte ceva important, dar și de la colegii voștri. Așa cum și eu voi învăța foarte multe de la voi! Asta este o altă deprindere pe care aș dori ca voi să o dezvoltați, așa cum spuneam, și pentru organizarea de evenimente și pentru viață!
Urmez aici sfatul lui Sigmund Freud care spunea că:
Nu treceți prin scoală doar pentru diplomă, o diplomă care probabil nu vă va folosi la prea multe dacă veniți aici doar pentru asta. Încercați în permanență să faceți ceva de care să nu vă fie rușine, de care sa fiți mândri. Chiar și un lucru aparent mic, așa ca exercițiu măcar, precum a veni la cursuri și la seminarii în mod regulat, sau, de ce nu, de a scrie un referat bun pentru un curs (vedeți că aveți referate de scris pentru mine la “Cultură” și am așteptări mari de la voi, ca să zic așa de încurajare). Și aștept să vă implicați ca voluntari în evenimentele organizate în cadrul facultății!
Încercați să faceți lucrurile mai bine. Doar așa puteți să mergeți mai departe.
Sunteți la început de drum, întrați într-o lume nouă, cu reguli noi, cu oameni noi. Vă spun acum cu certitudine că va fi cea mai frumoasă perioadă a vieții voastre …mai puțin partea cu sesiunea, dar nici aia nu e de speriat, credeți-mă… Vă spun că este cea mai frumoasă perioadă din proprie experiență… de aceea am și fost student aproape toată viața mea… Și sper să fiu din nou la anul, dacă dau guvernanții noștri drumul la burse postdoctorale.
Idea care vreau să o subliniez aici este că nu trebuie să încetați a învăța, nu renunțați la idea că trebuie să învățați în permanență pentru că doar așa veți deveni cei mai buni.
Ignoranta și indiferența, adică cinismul sunt maladiile lumii moderne. Bucurați-vă și faceți ceea ce vă place. Lăsați comoditatea deoparte. Fiți îndrăzneți, aveți curaj!
Doresc ca acest început de drum al vostru să fie de fapt începutul bătăliei voastre de cucerire a lumii. [Aici chiar folosesc cuvinte mari!] Sau măcar să încerc să vă conving că merită să vă stabiliți acest scop. Stabiliți-vă scopuri mari și nu vă temeți să luptați pentru a le atinge… chiar dacă obiectivele vor fi mai mici, pentru că așa trebuie să fie, adică să fie obiective realizabile.
Sunteți aproape 300 de studenți in anul I. 300 sunt o armata. Amintiți-vă de cei 300 de spartani care au ținut piept unei întregi armate? 300 pot face o revoluție. Nu doar în această facultate. Nu doar în această universitate sau chiar în acest oraș. Puteți face o revoluție în societatea românească și vorbesc serios când spun asta. Chiar, de ce să nu faceți voi o revoluție? Cred că ar fi și timpul…
Dacă ar fi să definesc Managementul evenimentelor aș spune că esența constă de fapt în a lua decizii și a acționa. Alegeți și asumați-vă alegerile! Mergeți până la capătul drumului odată ce ați pornit pe el. Visați și apoi puneți-vă în practică visele. Ăsta e secretul, cred. Go all the way! Este îndemnul lui Charles Bukowski, un poet american.
Nu vă opriți la mijlocul drumului, sau la început, spunând că nu se poate. Ați văzut din studiul de care v-am pomenit că oamenii sunt nefericiți pentru că nu au ales să fie fericiți. Și puteau sa o facă, stătea în puterea lor să o facă. Voi veți regreta că nu ați făcut aia și aia. Noi aici nu vom putea să luăm decizii pentru voi, dar încercam să vă facem să ajungeți în situația de a putea alege și de a acționa. Este tot ce putem face. Și mai putem ceva, de fapt. La fel de important, dacă nu mai important: să vă insuflăm curaj! Curajul de a alege și de a acționa, de a merge până la capăt!
Nu trebuie să vă fie frică de eșecuri – din eșecuri învățați cel mai mult. Eșecurile sunt parte necesară a viitoarelor succese. Deci: Nu renunțați la visele voastre!
Ar fi multe de spus, adică multe povești din astea, dar am înțeles că nu trebuie să depășesc 15 min. Vă pun acum să vizionați una din reclamele mele favorite, care sumarizează cumva tot ce am spus eu mai înainte: Honda, The impossible dream.
Închei doar spunându-vă îndemnul cu care își încheia Noica scrisoarea către fiul său Rafail (care se călugărise de fapt): Bucură-te și fă ce vrei!
Parafrazându-l spun: Bucurați-vă și faceți ce trebuie! Bucurați-vă și începeți să cuceriți lumea! Curaj! Vă mulțumesc!